Útinapló · Barangolás

The London Journal #2 Helyek

Follow my blog with Bloglovin
Az előző részben arról áradoztam, hogy mennyire jó volt kötött programok nélkül csak úgy csatangolni Londonban, de azért persze van pár hely, amiről “muszáj” mesélnem egy kicsit bővebben.

p1040853

Ahogy előzőleg írtam a parkok teljesen lenyűgöztek engem. Ott van ez a hatalmas nyüzsgő város, a zsúfolt és zajos utcáival, magas épületeivel, aztán egyszer csak egy tágas rét, vagy erdő, esetleg egy kedves kis kert közepén találod magad, fákkal, virágokkal és kisállatokkal körülvéve.
Vagy extrém esetben egy középkori gótikus templom romjai közé lépsz be, mint a St. Dunstan in the East esetében, ami egy 1100-as években épült templom maradványai köré épült közpark.  Nem túl nagy, de annál hangulatosabb, és turisták sem fedezték még fel, leginkább a környéken dolgozók járnak ide ebédelni.

p1040848p1040845p1040856

A másik nagy kedvencem a Holland Park volt, ami részben tényleg olyan volt mintha egy erdőbe csöppent volna az ember a város közepén, aztán az erdőből áttérünk egy precíz franciakertbe, egy rózsakertbe, majd egy japán kertbe. Valamint tekintve a rengeteg telefonjukkal rohangáló embert, egy igen fontos állomás a Pokemon Go játékosoknak is.
Mindenképp érdemes még megemlíteni a Hyde Parkot, ami hatalmas, egy fél nap sem lenne elég bejárni, és a St. James Park mellett ennek a leggazdagabb a madárvilága (még papagájok is vannak), és itt láttunk boldogan pancsoló kutyákat is.

A London Eye-t mindketten túl drágának találtuk, ezért keresnünk kellett más alternatívákat, ahol szép kilátás nyílik a városra. Az egyik az Emirates Air Line volt, ami kábeleken visz át a Temze felett, és a látvány mellett plusz pont, hogy a tömegközlekedés részét képezi, így simán Oyster Carddal lehetett használni. A másik a Primrose Hill volt, ami egy egészen kicsi domb, mégis remek látványt nyújt Londonra. Igazi “hűha” érzés volt, felérni a tetejére, és látni a nagy zöldterületet körülölelő várost.
Mindkét helyet estefelé kerestük fel, ami még szebbé tette az élményt, de mivel a fényképezőgépem végképp nincs a helyzet magaslatán jó képeket már nem tudtam készíteni róluk (de azért próbálkoztam).

p1040906p1040909p1050245

Persze pár múzeumot is meglátogattunk, két kicsit és két nagyot. A Childhood és Geffrye nagyon tetszett. A Childhood Museumban, ahogy azt a neve is sugallja, csupa különleges és régi játékot állítottak ki a világ minden tájáról, jó kis nosztalgikus érzés volt körbejárni. (Erről nincs használható képem)
A Geffrye Museum pedig 11 szobán keresztül mutatja be, hogy milyen volt az élet Angliában 1600-as évektől napjainkig. Ez is egy kicsi, viszonylag gyorsan bejárható múzeum, de nagyon érdekes volt. Valamint van egy kertje is, ami meseszép. Két részre van osztva egy rendes virágos kert, és egy fűszerkert, ami falakkal van körülvéve, úgyhogy igazi Titkos kert hangulatot idéz.

A két nagy múzeum pedig természetesen a British és a Natural History volt.
A British Museum kevés csalódásom egyike. Ebben valószínűleg közrejátszott a tömeg és fáradtság is, de rendkívül túl zsúfoltnak és koncepciótlannak éreztem. Csak úgy sodródtam egyik teremről a másikra, néztem a kiállított tárgyak tömkelegét, és semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem.
A Natural History Museum már sokkal jobban tetszett, hiába volt ez is nagyon nagy, jóval barátságosabbnak hatott (és talán egy kicsit jobban is érdekelt). De attól tartok ezek a monumentális múzeumok nem nekem valóak.

p1050224p1050221

De hogy ne csak Londont lássuk Angliából, ha már egyszer ott vagyunk, a szombati napon levonatoztunk Brightonba. Erről túl sokat nem tudok írni, mivel az előző napokon lejártuk a lábunkat, itt többnyire csak a tengerparton ücsörögtünk (meg azért persze megnéztük a Royal Paviliont is), de az csodás volt, a tenger látványát nemigen lehet megunni.

Ennyit szerettem volna elmondani ebben a bejegyzésben, a következőben (és egyben utolsó londonosban) pedig az ételekről és vásárlásról lesz szó.

Reklámok

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s